top of page

Ändrade regler för pannoperatörer & slopade certifieringskrav

Under hösten 2024 kommer frågan om certifierad pannoperatören sannolikt avgöras. En lång process där nu certifieringskraven förväntas att skrotas tillsammans med de olika kategorierna av pannoperatörer. I denna artikel får du följa besluten fram till den till den ändringsföreskrift som nu varit ute på remiss och där arbetsmarknadens parter förväntas mötas igen under oktober inför ett kommande beslut av generaldirektören. Enligt arbetsmiljöverket är ett beslut att vänta i november 2024.


I våras gick en ny ändringsföreskrift ut på remiss efter att den ursprungliga remissen återkallats. Denna remiss och förslag innehåller för pannoperatörer några större skillnader i form av:


  • Krav på personlig tredjepartscertifiering tas bort

  • Kategorierna 1-4 tas bort

  • De tidigare och parallellt existerande klassningarna av själva pannorna (Klass A och B) utgör grund för de kompetenskrav som ställs, där temperatur och (märk) effekt utgör grund för kompetenskrav.

  • Kompetenskraven modifieras och bantas samt harmononiseras mot en grupp pannoperatörer, dvs alla som är satta att övervaka pannor i klass A eller B

  • Alternativ till att säkerställa kompetens breddas då tredjepartscertifiering inte längre krävs.



En återblick - 3 ändrade deadlines på kraven, 1 beslut av hävandet av certifieringskrav och nya remisser


2020 var året då många av Sveriges pannoperatörer skulle certifieras enligt 2017:3. Pannoperatörerna hade delats in i fyra kategorier utifrån en ide om risknivåer, där 1 var de pannor med tydligast riskprofil. Sista december 2020 gällde för pannoperatörer kat 1-2 och 2022 för kategori 3-4.


Den första ändringen från arbetsmiljöverket kom hösten 2020 då många företag inte hunnit certifiera sina operatörer. Nytt datum blev december 2022 för samtliga kategorier.


Många kunder till Blendify Learning hade vid tidpunkten redan utbildat sina operatörer framför allt i Kategori 1 och 2, där många inom företag inom kraft och värme berördes.


Frågorna från berörda företag var många, där man fortfarande på Arbetsmiljöverkets hemsida kan se spår av några av dessa frågetecken inte sällan i relation till tid och kostnad.



En anledning till varför Arbetsmiljöverket har gjort kursändringar i relation till certifieringskraven är att både Arbetsmiljöverket och intressenter i omvärlden fann att de planerade förändringarna på krav på ackrediterad certifiering skulle bli alltför kostsamma, vilket går att läsa här.


Redan 2021 ställdes en skriftlig fråga till dåvarande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark av den centerpartistiska riskdagsledamoten Alireza Akhondi. Svaret blev då att kravet flyttats 2 år. Frågan och svaret går att läsa här i sin helhet




Inför 2022 kraven ökar aktiviteten runt denna fråga och den 6 april möts arbetsmarknadens parter tillsammans med fd näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och Johan Danielsson dåvarande bostads- och biträdande arbetsmarknadsminister.


Nytt beslutet meddelas den 30.e maj 2022 från Arbetsmiljöverket och dåvarande generaldirektör. Certifieringskravet flyttas fram till den 1 december 2025.



20 december 2023 kommer ytterligare ett beslut, där Arbetsmiljöverket föreslår att de nya bestämmelserna om ackrediterad certifiering av pannoperatörer (kategori 1–4) dras tillbaka och ersätts av nya ändringsföreskrifter som nu går ut på remiss.


Denna remiss går ut men återkallas då den hade vissa formella brister.



Som en del i omarbetning av arbetsmiljöverkets struktur av författningar inarbetas den ursprungliga författningen 2017:3 in i AFS 2023:1, vilken då enligt plan ska bli gällande 1 januari 2025 tillsammans med övriga omarbetade föreskrifter. Det tidigare beslutet om att då skjuta certifieringskravet till 1 december 2025, dvs ett år in i det nya gällande strukturen kan ha påskyndat denna process, där nu beslut väntas som då ska gälla from 1 januari i likhet med alla andra omarbetade föreskrifter.


Slutgiltigt besked väntas alltså i november men mycket talar för att den kommer gälla och att kompetens då kan påvisas på olika sätt där kursintyg kommer vara ett sätt.


Blendify Learning kommer fortsatt erbjuda digitala pannutbildningar för pannoperatörer och på så sätt bistå svenska företag att säkerställa sitt arbetsgivaransvar.


Läs mer om våra utbildningar för Pannoperatörer genom att klicka på något av de tidigare inläggen nedan.









Comments


bottom of page